+SPRK משחק ולמידה בעידן הטכנולוגי

מאת: נעה ניצן, מרפאה בעיסוק 26 יוני 2018

הטכנולוגיה המתפתחת מביאה איתה המון חידושים מעניינים ואיתם עולם הרובוטים.

ה  SPRK+  הוא דוגמה נהדרת למשחק מהנה ביותר, קל להפעלה, ולכן נגיש לשימוש גם עבור ילדים ומבוגרים עם מוגבלויות שונות. בנוסף, ניתן לכתוב עבורו קוד די בקלות. פעילויות עם כדור הרובוט הזה יכולות לשלב בתוכן תרגול מיומנויות מגוונות – תקשורת, פתרון בעיות, תכנון ועוד.

רובוט ה SPRK + של חברת sphero הוא כדור רובוט הפועל באמצעות אפליקציית  App Store | Google Play ) Sphero Edu).

בכדי להשתמש יש לרכוש את הכדור ולהוריד את האפליקציה.

כמה פרטים טכנים (תודה לאריק בורנשטיין מחברת WeDiggit )

  • קיימים 4 מצבי הפעלה: ידני, ציור, בלוקלי ותכנות
  • מגיע למהירות של 4.5 קמ"ש
  • עמידות בפני נפילות,התנגשויות, מים וצבע
  • ניתן לחבר אבישרים שונים והספרו יניע אותם
  • פועל על ידי אפליקציה בעברית
  • התממשקות עם סקראצ' (Scratch- תוכנה ואפליקציה לקידוד- Coding)
  • נטען במהירות ללא צורך ברשת אלחוטית
  • עדכון ב 2018 להפעלה ע״י PC ו Mac

מדובר שוב בדוגמה לטכנולוגיה שפותחה לקהל הרחב, לא באופן מיוחד עבור אנשים עם מוגבלות, אבל בזכות קלות ההפעלה והעובדה שמדובר בצעצוע טכנולוגי נורמטיבי ומגניב, אפשר להנות ממנה ולהשיג מטרות רבות. כך למשל, ניתן להכין מסלול ואז להוביל את הכדור במסלול כמו מכונית עם שלט.

מבוך

או להניח מכשולים כמו מגדל קוביות ולשלוח את הכדור לפגוע בו. יש אין סוף רעיונות.. יצירתיות היא שם המשחק! ראיתי כבר אנשים שחיברו לכדור צבע וכך ציירו על שטח גדול או הניחו על הכדור כל מיני דברים כמו למשל,  כוס פלסטיק עם ציור של פרצוף. יש אין סוף דרכים להשתמש בכדור, הכל תלוי במטרות וברעיונות… כמו כן, ניתן להזמין תוספות כמו רמפות, מכונית לגו ועוד.

מכונית לכדור

לאלה שיכולים גם לתכנן את הקוד, ניתן לעשות זאת במגוון צורות ורמות- מהרמה הפשוטה בה מציירים ציור על המסך ואז הכדור עושה את המסלול שצויר על המסך (שזה ממש כיף וגם דרך חוויתית ללמוד על צורות!) ועד לרמה של כתיבת קוד ממש. המשחקיות הרבה שיש בכדור הזה מעוררת מוטיבציה ומאפשרת משחק משותף והזדמנות נהדרת לתקשורת. חשוב להדגיש שלמרות שאנו מדברים על הפעלת רובוט, השימוש מתאים לרמות תפקוד מגוונות, וזה יתרון גדול. יחד עם זאת, יתכן ומשתמשים עם קשיים מוטוריים יחוו קושי בשימוש משום שיש צורך בדיוק וויסות.

בסדנה שהתקיימה לאחרונה במכללת לוינסקי על-ידי צוות WeDiggit, התנסתי בשימוש ברובוט ומאד נהנתי (וזה הכי חשוב…). תוך כדי הסדנה, ראינו דוגמאות חיות מהשטח משתי מסגרות ואני שמחה לשתף אתכם בדוגמאות אלו (כמובן, באישור המציגים):

-ענת גולדשטיין, רכזת תקשוב מבית ספר "און" בתל אביב, לתלמידים עם שיתוק מוחין ונכויות מורכבות עם יכולות למידה, הציגה פעילות מקסימה בה התלמידים מתנסים בחוויית קוד ורובוטיקה עם רובוט sphero. מטרות השימוש ברובוט הן רבות- לומדים לתכנת קוד גרפי, לכתוב תכנית ולהפעילה וגם עובדים על מיומנויות הקשורות להתמצאות במרחב כגון, כיוונים וזוויות. תוך כדי ההתנסות ברובוט, מבינים התלמידים את הלוגיקה שבתכנות.

-צוות (נעה אביטל, מרפאה בעיסוק, וצופית אלבק, מורה לחינוך מיוחד ויועצת תת"ח) ותלמידים מ "עמותת עלה- מרכז עלה מוריה" הציגו את חוג הרובוטיקה בו לומדים תפעול רובוט בשילוב תת"ח. בקבוצה, התלמידים בוחרים פעילות ומקודדים את הרובוט בהתאם. כך למשל, באחד המפגשים, התלמידים בחרו לשחק באולינג עם הרובוט- הם בחרו אלו מכשולים לשים על המסלול ולאחר מכן כתבו קוד באייפד אשר באמצעותו יפיל הרובוט את כל המכשולים שעומדים על המסלול. צופית אלבק מספרת: “בבית ספר מוריה של ״עמותת עלה- מרכז עלה מוריה״  משתתפים תלמידים עם מש"ה בתפקוד בנוני-נמוך בחוג לרובוטיקה. התלמידים מפעילים את הכדור-רובוט באמצעות האייפד. הפעילות מעצימה את תחושת המסוגלות ומאפשרת לצוות המולטידיסיפלנרי לשלב מטרות חברתיות, תקשורתיות ותפקודיות באופן נורמטיבי ומהנה. באמצעות לוחות תקשורת יעודיים החוג מזמן לתלמידים הזדמנויות להביע רצונות ותחושות, לעודד חברים ולשתף בחוויות.”

תלמידים ממרכז עלה מוריה

בקישור הבא תוכלו לראות תמונות וסרטונים:

סדנה רובותרפיה 

נשמח לשמוע רעיונות לשימושים (-:

Facebook Comments
תגובה אחת ↓
נשלח ב הנגשה, טכנולוגיה, משחק, רובוטים, תקשורת עם התגית: , , , , , , ,
One comment on “+SPRK משחק ולמידה בעידן הטכנולוגי
  1. חמוס קרן הגיב:

    איך אני רוכשת את זה?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.