בשבוע האחרון התכבדנו לארח את מר דיוויד בייניס בבית איזי שפירא. דיוויד ידוע ברחבי העולם בעבודתו בתחום הטכנולוגיה המסייעת, והוא שיתף אותנו בתובנות המעמיקות שלו בתחום ובניסיונו העשיר. דיוויד החל את הקריירה שלו כמורה לחינוך מיוחד באנגליה, עבד כמנהל בבית ספר לחינוך מיוחד ולאחר מכן עבד שנים רבות כמנכ"ל MADA- המרכז לטכנולוגיה מסייעת ונגישות בקטאר, בו הוא הדריך על שימוש בטכנולוגיה מסייעת ומיומנויות שונות לקהילות שונות ברחבי העולם.
אנו ממליצים בחום לבקר באתר האינטרנט של דיויד ולעקוב אחריו בטויטר או בפייסבוק.
במהלך הביקור, דיוויד ניפגש עם צוותים מקצועיים העובדים בבית איזי שפירא: צוות המרכז הטכנולוגי וצוות מסגרות היום (ברעננה ובקלנסוואה). בנוסף, דיוויד ערך הרצאה לאנשי מקצוע מכל הארץ על שימוש בטכנולוגיות יום-יומיות בקרב אנשים עם מוגבלות.
אחד התכנים המרכזיים שעלו במהלך הרצאותיו היה שימוש בטכנולוגיות "מיינסטרים" (נפוצות ומקובלות בקרב כלל האוכלוסייה) שאינן ייעודיות עבור אנשים עם מוגבלות. בבית איזי שפירא חווינו זאת עם מכשיר האייפד ששולב לראשונה בשנת 2010 ומאז הפך לבעל חשיבות שלא תתואר במסגרות היום שלנו, ובכלל בקרב אנשים עם מוגבלות.
דיויד הציג בפנינו מספר פתרונות טכנולוגיים בעלי השפעה דומה על חייהם של אנשים עם מוגבלות:
- השעון החכם של חברת אפל Apple Watch and accessibility
- עוזר אישי חכם כדוגמת אלקסה אותה מפעילים עם פקודות קוליות באמצעות אמזון אקו Amazon Echo
- סביבות שליטה בבית חכם
מדוע אנחנו אוהבים לשלב טכנולוגיות מסוג זה ?
- הן נורמטיביות ומעוצבות בצורה אסתטית.
- הן פשוטות לאיתור ושימוש בהשוואה לטכנולוגיה המסייעת המסורתית.
- לרב הן יותר זולות מהפתרונות המסורתיים בתחום הטכנולוגיה המסייעת.
כל אחד מהעזרים או מהטכנולוגיות הללו מספקים לאנשים עם מוגבלות שליטה בסביבה, והשתתפות פעילה ועצמאית יותר בחיי היום יום. תדירות השימוש בטכנולוגיות מיינסטרים בעולם המוגבלויות עולה, וחשוב שאנשי מקצוע יכירו את הפתרונות הקיימים והשימוש בהם.
שעונים חכמים מספקים תמיכה ביישומים המותקנים על הסמארטפון ומאפשרים גישה מהירה מבלי לאחוז בסמארטפון או להוציאו מהתיק. השעונים החכמים יכולים להיות שימושיים עבור אנשים עם מגוון מוגבלויות. לדוגמא, השעון מאפשר לאדם עם קושי בתקשורת גישה מהירה למערכת תקשורת חלופית ותומכת, אדם עם קושי מוטורי המתקשה להשתמש בארנק ולהוציא כסף יכול בקלות לקנות ולשלם עבור מוצרים באמצעות נגיעה בשעון. במערכת ה Echo ניתן באמצעות פקודות קוליות להפעיל מוזיקה, ולשלוט בסביבת בית חכם. כיום המערכת תומכת באנגלית אבל מזהה מבטא זר והמשתתפים שניסו, הצליחו בקלות להפעילה. ככל שהפופולריות של מערכות מסוג זה עולה שפות נוספות יוספו.
אנשים עם מוגבלות נושאים עיניהם מזה זמן אל תחום השליטה בסביבה חכמה. השילוב בין הטכנולוגיות מאפשר גישה אינטואטיבית ופשוטה לבית חכם. ככל שהטכנולוגיות הללו ישתכללו אנו מצפים לראות אפילו התאמה אפילו טובה יותר לצרכי המשתמש. כפי שדיויד אמר, בהקשר לסביבת הבית החכם, "לא ראינו עוד כלום".
דיוויד גם דיבר על הנוכחות העולה של המציאות המדומה והמציאות הרבודה. נהנינו לנסות את השימוש ב"הולולנס" של מיקרוסופט Hololens from Microsoft. מערכות מסוג זה יכולות לספק יישומים מדהימים עבור אנשים עם מוגבלות, לצרכי למידה ופנאי.
בנוסף, דייויד ערך מפגש מרתק עם מפתחים מהמאיץ הטכנולוגי בבית איזי שפירא (A3i) ויזמים שאנו מלווים, והעניק לכולם ידע רלוונטי וחדשני למשל לגבי הזדמנויות קיימות בשוק הבינלאומי בתחום הטכנולוגיה המסייעת, ומדיניות מקורות מימון פוטנציאלים.
דיויד סיכם את ביקורו בבית איזי שפירא באומרו: "בית איזי שפירא נמצא בלב ליבה של החדשנות והטמעת הטכנולוגיה הנגישה עבור אנשים עם מוגבלויות. העבודה הנעשית בו מהווה תרומה משמעותית להבטיח כי גישה ההכללה תהפוך למציאות היום ומחר".
צוות בית איזי שפירא מודה למר בייניס על שבוע מאיר עיניים ומעורר מחשבה.
כתיבת תגובה