לאלו מכם שעובדים עם ילדים ומבוגרים עם מוגבלויות- מומלץ לעדכן את האייפד שברשותכם לגרסת iOS 10, שכן היא כוללת שינויים משמעותיים במערכת ההפעלה ובמאפייני הנגישות שבמכשיר. בפוסט זה, אנו נציג בפניכם את החידושים השונים שיכולים לסייע לאנשים עם מוגבלויות.
משוב בעת הקלדה
נגישות -> דיבור -> משוב בעת הקלדה
אפשרות זו מציעה משוב שמיעתי בעת הקלדה. במקור, מאפיין זה נועד לשרת אנשים עם מגבלה בראייה, אולם בפועל, הוא יכול להיות שימושי גם לאנשים עם מוגבלויות שונות כגון, מגבלה שכלית התפתחותית, מגבלה מוטורית ולקויות למידה, וזאת משום שבזמן ההקלדה, הוא מספק תמיכה רב-חושית היכולה לקדם למידה.
תחת אפשרות זו, תוכלו לבחור מבין מגוון התאמות של משובים שמיעתיים שיופיעו בזמן הקלדה כולל, משוב לכל תו (אות), לכל מילה ולתיקון מילים אוטומטי. ניתן לבחור את כל המשובים האפשריים או את חלקם, כמובן כתלות בצרכי המשתמש וביכולותיו. בנוסף, ניתן להתאים את זמן ההשהיה של המשוב בהתאם למהירות ההקלדה של המשתמש ובהתאם ליכולת עיבוד המידע שלו.
התאמות צג
נגישות -> התאמות צג
גם מאפיין זה מופיע תחת מאפייני הנגישות ללקויות ראייה והוא זמין לאייפד מסוג iPAD Air או חדש יותר ולאייפון 5S או חדש יותר. החידוש בעדכון זה הוא שעכשיו יש מגוון רחב יותר של מסנני צבע (פילטרים), המיועדים לשלושה סוגים שונים של עיוורון צבעים כמו גם אפשרות להגדיר גוון מסוים של צבע אשר ישמש כמעין עדשה צבעונית וקבועה על מסך האייפד. עדשות צבעוניות, נמצאו כמשפרות ומועילות לראייה לאנשים עם תסמונת אירלן, שלעיתים מופיעה אצל ילדים עם קשיי קשב וריכוז, אנשים עם לקויות למידה, אנשים על הרצף האוטיסטי ואנשים עם התפתחות טיפוסית (לקריאה נוספת: תסמונת אירלן).
זכוכית מגדלת
נגישות -> זכוכית מגדלת
זהו מאפיין חדש לחלוטין, שמאפשר להגדיל, באמצעות מסך האייפד, טקסט כתוב וחפצים בסביבה (באמצעות המצלמה המובנת שבמכשיר). לאנשים עם לקויות ראייה, מאפיין זה מאפשר עצמאות רבה יותר בחיי היומיום ולאמיתו של דבר, מאפיין זה מספק לרבים מענה במצבים מסוימים- מי מאיתנו לא התקשה פעם לקרוא את 'האותיות הקטנות' שמופיעות על בקבוקי תרופות ובעלוני מידע שונים..?.
לצורך שימוש במאפיין זה, תחילה יש להגדיר זאת בהגדרות המכשיר ולאחר מכן, כאשר עולה הצורך בו ורוצים להפעילו, יש ללחוץ לחיצה משולשת על כפתור הבית.
שינויים נוספים במערכת ההפעלה iOS 10 (מחוץ למאפייני הנגישות)
גופנים (פונטים) חדשים ולחצנים מוגדלים
ישנם מספר מאפיינים עיצוביים חדשים המושתתים על עקרונות 'העיצוב האוניברסלי' ויוצרים ממשק משתמש ידידותי יותר עבור כולם. כך למשל, מספר יישומים של Apple, כדוגמת Music, זכו בעיצוב מחודש הכולל מקשים גדולים ומודגשים יותר וממשק משתמש קל לשימוש.
כמו כן, כאשר מרכז הבקרה מופיע על מסך הבית הוא גדול יותר עם מקשים רחבים יותר המקלים על השימוש לאנשים עם מגבלה מוטורית וקשיים בדיוק.
לקריאה נוספת לחץ כאן.
שיתוף ועבודה במקביל על מסמכים ביישומים של Apple
יישומים כדוגמת Pages ו-Notes, מאפשרים עכשיו לשתף ולעבוד במקביל על מסמכים בדומה לGoogle Docs. אחת הסיבות לכך שאנו מתרגשים מחידוש זה, היא משום שזה יכול לאפשר תגובה מידית ומותאמת של המורה על עבודת התלמיד- התלמידים שלנו, לעיתים משתמשים ביישום Pages, כמחברת חלופית בזמן השיעור ובזמן הכנת שיעורי בית. החידוש האחרון, יאפשר למורה להעיר ישירות על גבי המסמך שהכין התלמיד, ממש כמו במחברת רגילה.
שימוש בSiri במגוון אפליקציות
במערכת ההפעלה החדשה, ניתן להפעיל את Siri ובעצם להשתמש בפקודות קוליות, גם ביישומים שאינם של Apple. אפשרות זו, יכולה לסייע רבות לאנשים עם מגבלה בתפקודי ידיים. עכשיו, ניתן לשלוח הודעה בWhatsapp מבלי לגעת במסך..
לרשימת יישומים העובדים עם Siri, לחץ כאן.
יישום 'הבית שלי'
יישום 'הבית שלי' החדש, מאפשר למשתמשים לשלוט על הסביבה שלהם ישירות ממכשיר האייפד. היישום עובד עם HomeKit enabled devices שניתן למצוא בחנויות ובחנויות ברשת. HomeKit היא פלטפורמה של Apple המאפשרת תקשורת ושליטה על מכשירים שונים בסביבה. כך לדוגמא, ניתן להדליק את האור, לנעול את הדלת ולהדליק את הדוד באמצעות לחיצה קלה על מסך המגע. אפשרות זו, של 'בית חכם', נוחה לכולם אך הכרחית עבור אנשים עם מגבלה מוטורית משום שהיא מאפשרת עצמאות ומפחיתה את הצורך בתמיכה של אנשים אחרים. גם יישום זה עובד עם Siri, כך שניתן לשלוט על הסביבה ולהפעיל מכשירים שונים באמצעות פקודות קוליות בלבד.
טלוויזיות ומחשבים של Apple
לא יכולתי שלא להתייחס בפוסט זה, גם למספר שינויים חשובים הקשורים לApple TV ולמחשבי Mac. אם כן, חשוב לדעת שהחל מהעדכון הנוכחי,Apple TV נגיש לשימוש במתגים, כך שכיום, משתמשי מתגים, יכולים להפעיל באופן עצמאי, פעילויות פנאי שונות המוצעות בשימוש במכשיר. עבור משתמשי Mac, ישנו חידוש מסעיר במיוחד- Dwell Control, שמספק תמיכה במשתמשי מערכות מיקוד מבט ומערכות מבוססות תנועות ראש.
ולסיום..
ישנן סקירות וביקורות רבות על iOS 10, שניתן למצוא באתר של Apple, בבלוגים ובYouTube. לאלו מכם הרוצים להעמיק בתחום, אנו ממליצים על המקורות הבאים:
להתראות 🙂
חיפשתי הנגשה לילד המתעייף מקריאה רבה, ע"י הקראת הספרים בקול. האפשרות היחידה היא VoiceOver וזה מקשה על כל השימוש באייפד, ויטריד את הילד.
האם יש אפליקציה לקריאה קולית של טקסטים בלי המללה של כל כפתור באייפד?
רק כאשר נדרשת עבודה עם ספרי לימוד אותם הוא מתקשה לקרוא?
תודה
רוני
האם הכוונה לשימוש באייפד או גם במערכות הפעלה אחרות?
חיפשתי הנגשה לילד המתעייף מקריאה רבה, ע"י הקראת הספרים בקול. האפשרות היחידה היא VoiceOver וזה מקשה על כל השימוש באייפד, ויטריד את הילד.
האם יש אפליקציה לקריאה קולית של טקסטים בלי המללה של כל כפתור באייפד?
רק כאשר נדרשת עבודה עם ספרי לימוד אותם הוא מתקשה לקרוא?
תודה
רוני